Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εντροπία

Η τελευταία από τις αμέτρητες περιπλανήσεις του στον κόσμο των αισθήσεων, τον οδήγησε σ΄ ένα σκοτεινό υγρό δωμάτιο. Εκεί ανακάλυψε το ξόανο της ηδονής που κρατά για ένα μόνο λεπτό.
Η εφήμερη ομορφιά του ξόανου ήταν τόσο λαμπερή που κατάφερε να νικήσει τη λήθη για πάντα.
Η υποσχόμενη στιγμιαία ηδονή ήταν τόσο επιθυμητή που έμοιαζε διαρκής.
Έτσι, μαγεμένος απ΄ τη αιώνια εφήμερη ομορφιά και ερωτευμένος με την διάρκεια του ενός λεπτού, έβαλε τέλος στις περιπλανήσεις και αφιερώθηκε στον νέο του έρωτα.

Και πρώτα απ΄ όλα, θυσίασε το χρόνο.
Αφιέρωσε εκατοντάδες ώρες σπονδών, στο ξόανο της ηδονής που κρατά για ένα μόνο λεπτό. Το ξόανο δέχτηκε τη προσφορά του, αλλά δεν ικανοποιήθηκε. Ζήτησε, και τελικά πήρε, όλο του το χρόνο, όλες του τις μέρες.
Ευχαριστημένο έδειχνε να είναι το ξόανο, μα δεν του έδωσε το ποθούμενο αντίδωρο.

Και εκείνος, ακόμα προθυμότερος ,θυσίασε χρήματα και κοσμήματα.
Έδωσε όσα είχε και το ξόανο τα δέχτηκε με απληστία. Και απαίτησε κι΄ άλλα. Απαίτησε και πήρε και εκείνα που δε του ανήκαν.
Μα ακόμα και όταν του έδωσε όλα τα κοσμήματα του κόσμου, δε τον πήρε στην αγκαλιά του. Δε του πρόσφερε την ηδονή που κρατά για ένα λεπτό.

Και, ήρθε η σειρά της λήθης.
Θέλησε το ξόανο να γίνει η μοναδική αλήθεια απαιτώντας την απόλυτη λήθη για οτιδήποτε άλλο. Κι΄ αυτός, ξέχασε αγάπες και φιλίες για χάρη του, μα το ξόανο δεν ικανοποιήθηκε. Μόνο ζήτησε την τέλεια λήθη, εκείνη που μοιάζει με θάνατο. Και εκείνος του πρόσφερε και αυτή τη θυσία
Αλλά ούτε και αυτό ήταν αρκετό. Το ξόανο ζήτησε ακόμα περισσότερα.

Και δίχως να το καταλάβει ήρθε η ώρα για την επόμενη σπονδή. Την τέλεια υποταγή.
Από καιρό είχε σκύψει άβουλα μπροστά στο ξόανο κι είχε γίνει υποτακτικός του πόθου για την ηδονή που κρατά ένα μόνο λεπτό. Και έγινε άβουλος δούλος μιας χίμαιρας.
Μα το ξόανο ζήτησε κι΄ άλλα.

Και έτσι,… έφτασε στη προδοσία.
Άβουλος καθώς ήταν, πρόδωσε τις αγάπες και τους φίλους που είχε ξεχάσει από καιρό. Και το ξόανο έμοιαζε ικανοποιημένο με αυτή τη θυσία.

Και ο κύκλος του αιτίου- αιτιατού, έκλεισε με μια αναπόφευκτη θυσία. Μια θυσία αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων. Τώρα πια, είχε αποκτήσει την εντροπία που κρατά για μια ολόκληρη ζωή.
Και την προσέφερε.
Και το ξόανο της ηδονής που κρατά για ένα μόνο λεπτό, εξαργύρωσε το νόμισμα της εντροπίας που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή, χαρίζοντάς του το ένα μόνο λεπτό που είχε κερδίσει - ή μήπως είχε χάσει; - για πάντα.

Και τώρα,… έχει μια ολόκληρη ζωή για να θυμάται λίγες μόνο στιγμές. Μια ολόκληρη ζωή για να τις ξεπληρώσει.


……Πιό απλά η εντροπία θεωρείται ότι εκφράζει το μέτρο της αταξίας ενός συστήματος. Για παράδειγμα τα σωματίδια που συγκροτούν ένα μήλο ή μια σιδερένια αλυσίδα, βρίσκονται σε μια διάταξη στο χώρο λίγο πολύ κανονική. Όταν όμως αρχίζει να σαπίζει το το μήλο ή να σκουριάζει η αλυσίδα, η διάταξη αυτή των σωματιδίων βαθμιαία αρχίζει να αποδιοργανώνεται και έτσι η εντροπία του συστήματος έκαστου των αντικειμένων ν΄ αυξάνει εσαεί.

(από την "είσοδο κινδύνου", εκδόσεις διμελή)

9 σχόλια:

  1. Γι’ αυτό να προσέχετε εσείς που κυνηγάτε τας ηδονάς, πόσο μάλλον τα ξόανα που την προσφέρουν, γιατί δεν αξίζει τον κόπο για ένα λεπτό μαγείας να έρθει να σας βρει η εντροπία και να είστε αποδιοργανωμένοι για μια ζωή.
    Άτακτε Τομάζο Παγώνη…

    ΥΓ. Θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής:
    Κυκλοφορεί κάποιος τύπος που φέρει το όνομα δόΧτωρ απαράδεΧτος και ο οποίος ισχυρίζεται ότι είστε αποκύημα της φαντασίας του.
    Λάβετε τα μέτρα σας. Διότι τι σόι άνθρωπος είναι κάποιος που γράφει δεκαπεντασύλλαβο ποίημα που περιέχει στίχους όπως "γυρεύει νεκροσέντονα και ιερή μανία";
    Φοβούμαι ότι προσπαθεί να σας εξαφανίσει. Το νου σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τομάζο μην την ακούς την αποπάνω.

    εγώ αγόρι μου θα ξαναγράψω διήγημα για χάρη σου και θα σε βάλω πρωταγωνιστή

    θα σε κάνω ψηλό ωραίο και μπιρμπιλομάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθηνά
    Μα με παρεξηγείσατε ω Αθηνά. Εγώ το τεμάχιο το έγραψα για τον ακαμάτη τον απαράδεΧτο.
    Όπως έγραψα και στο μπλογκ του, η αλήθεια είναι πως τον χρησιμοποίησα σαν περσόνα πριν χρόνια που έγραφα σε κάποια επαρχιακή εφημερίδα. Και αυτός ο κόπανος νόμισε πως είναι πινόκιο. Και θέλησε να ζωντανέψει το ανδρείκελο. Μέχρι που έφτασε στο απόγειο της παράνοιάς του και διατείνεται πως εγώ είμαι το άλτερ ίγκο του. Σηκώθηκαν οι περσόνες να χτυπήσουν τους φορολογούμενους πολίτες. Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασχημομούρη τομάζο τρέμε.
    Μετά τα αισχρά ψεύδη που ξεστόμισες στο αθώο αυτό κορίτσι την αθηνά, αποφάσισα να μαζέψω υπογραφές από όλους εμάς που σε τιμήσαμε ως αλτερ έγκο μας, δηλαδή τον μήτσο, τον ζέφυρο τραμοντάνα, τον γούντι, τον νάτκέιζ, την σεμέλη και την λύτσα, και να σε καταγγείλουμε για τις φασιστικές μεθόδους που χρησιμοποιείς για την εξόντωσή. Επίσης αποφασίσαμε να σε καταγγείλουμε για τα εγκλήματά σου. (στην προηγούμενη ανάρτηση σκότωσες δύο...) Ευτυχώς όλα σου τα εγκλήματα έχουν καταγραφεί σε μικρές ιστορίες, σε αναρτήσεις και σε μυθιστορήματα τα οποία και θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο.

    υ.γ. Μη τολμήσεις να σβήσεις τις αναρτήσεις που σε ενοχοποιούν, ...έχω αντίγραφα θεωρημένα από το γούγλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @δόΧτωρ απαράδεΧτος + τομαζο παγωνης
    Με έχετε μπερδέψει κι οι δυο σας, εμένα το μικρό, αθώο κορίτσι, με το ποιος είναι ποιος! Γι’ αυτό κι εγώ σας έκανα ανάρτηση, για να μάθετε να φέρεστε. Θα έπρεπε αμφότεροι να ντρέπεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Αθηνά

    ευχαριστούμε για την ανάρτηση η οποία μας τιμά αμφότερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας χάρισα ένα βραβείο! Για να εκνευριστεί ο άλλος.
    Ξέρετε...,ο δόΧτωρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασα να σας πω, περάστε να το πάρετε όποτε μπορείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή